Biografi
2007
Jag fick mitt första jobb som webbdesigner 2007, efter min utbildning Gränssnittsdesign på Medieinstitutet. Nu heter utbildningen Digital Content Designer. Begreppen har förändrats sedan dess.
En ganska ny bransch i snabb förändring
Det första jobbet var på Reabyrån. En pyttebyrå som gjorde webbplatser till fasta låga priser. Jag var webbdesigner. En av kunderna var Grand Hotell Saltsjöbaden och jag designade deras nya webb. Det kändes mäktigt att få jobba med en stor kund som de. Det var en statisk informationssajt. Ingen möjlighet att boka rum eller reservera bord. Även om sånna interaktioner var möjliga på vissa andra webbplatser så såg webben väldigt annorlunda ut då jämfört med nu.
Ett litet tag var jag också web editor på Citat, som senare blev JG Communication. Jag jobbade med bl.a. Ericsson och Barncancerfonden. Men när ett investmentbolag hörde av sej för att de behövde någon som kunde jobba med koncernens sajter gick jag vidare och blev webmaster.
Jag fick tid och möjlighet att experimentera med olika CMS och fick snart WordPress som favorit. Sedan dess har jag byggt många WP-sajter. Ett av koncernens bolag hade bl.a. FC Barcelona som kund. Vi ordnade en plattform där deras fans kunde köpa bakgrundsbilder med spelare på till sina mobiler. Det var en grej på den tiden.
Totalt ointresserad av ligafotboll så fattade jag inte då hur stort detta var. Men däremot upplevde jag att jag fick vara en del av en branch som utvecklades väldigt fort och som bröt ny mark. 2007 hade iPhone lanserats och förändrat allt.
Nya lärdomar och insikter som konsult
2008
Jag slutade på invetsmentbolaget och började som konsult och gjorde uppdrag bland annat för Samsung Sverige och Tradera. På Narva Communications jobbade jag med Axfood, Ortivus och MTG (senare NENT Group och Viaplay Group). Det var en spännande erfarenhet att få jobba med så stora varumärken. Både utmanande och lärorikt.
Jag lärde mej hur större webb- och IT-projekt fungerar. Och att ett projekts framgång kan stå och falla med kundens mognad som beställare och dess förmåga att ställa tydliga krav.
2009
Nästa grej blev Insplanet, ett ”dotcom-bolag” som hade överlevt IT-kraschen. P3 Dokumentär har för övrigt ett bra program om just IT-krashen, eller “IT-bubblan som sprack”. Måste-lyssning med tech-historia.
På Insplanet blev jag Webb AD och ansvarade för sajtens design. Jag var en del av IT-teamet och lärde mej mycket teknik och att jobba agilt med Scrum. Det var också här som jag på riktigt jobbade med UX första gången. UX var inget begrepp man använda då, trots att det var det det var. Arbetet var datadrivet och jag gjorde designval baserat på A/B-tester. Jag tyckte det var spännande och kul att få insikter av faktiska siffror och inte bara gå på erfarenhet eller intuition.
Från Stockholm till Småland
2011
Hittills har jag varit i Stockholm och det har hänt otroligt mycket på ganska kort tid. Men 2011 återvände jag till Småland. Det gav mej många nya kontakter samtidigt som jag behöll endel från Stockholm.
Jag gjorde bland annat sajter med e-handel för Grafitgrå och Emma Israelsson. Grafitgrå var ett samarbete med Rickard Heldemyr, och vi gjorde också en sajt till Blomstertid tillsammans. Rickard är en formstark designer och jag inspirerades av hans noggrannhet och sinne för detaljer i våra samarbeten.
Genom Svenska Handbollförbundet fick jag göra sajten för Elitserien i samband med att de bytte namn till Handbollsligan. Det samarbetet ledde även till damerans motsvarande sajt SHE.
Ny roll och nya värdefulla insikter
2014
2014 gjorde jag en avstickare. En avstickare som visade sej bli 8 år lång. Jag hade börjat tänka att det vore kul att testa att föreläsa eller dela med mej av det jag lärt mej. Så när möjligheten på Grafisk design & kommunikation-utbildningen på Svf dök upp tvekade jag inte.
Otroligt mycket roligt hände under åren på Svf. Det bästa var att få följa de studerande i deras utveckling, både som designers och människor. Det gav mej inspiration och ett nytt värde och motivation i mitt arbete.
Men min tjänst på Svf var inte bara pedagogisk. I arbetsbeskrivningen hade jag också att ansvara för och sköta all marknadsföring. Och jag satsade hårt på sökannonsering och sociala medier.
Jag funderade mycket kring de olika plattformarnas affärsmodeller. Och det ledde fram till att det började skava inom mej. Av integritetsskäl använde jag sociala medier mindre och mindre privat. Och jag ifrågasatte att många plattformar är designade för att skapa beroende. Jag fick ett moraliskt dilemma.
Privat ville jag inte vara den produkt som jag samtidigt själv köpte i min roll som ansvarig för marknadsföringen. Jag ville vara fri, och behandla andra som jag själv vill bli behandlad. Det är grunden i det som jag kallar mitt manifest.
Tillbaka som konsult
2022
Efter 8 roliga och inspirerande år lämnade jag till slut Svf för att återvända till konsultrollen. Nu jobbar jag på Consid som UX/UI designer, eller Digital Designer som jag också tycker är en bra benämning. Här har jag hjälpt bland annat Green Cargo, Aktiespararna, Riksbyggen, IPCO och Sjöfartsverket.
Jag tycker om mitt arbete. Allra mest när jag får jobba med sånt som jag känner är meningsfullt. När jag med design får bidra till positiv förändring, för samhället och andra människor. I manifestet beskriver jag varför det är viktigt för mej.