TRUTH Social – Donald Trumps egna sociala medium

TRUTH Social TJag vet, det är en ironisk rubrik, men det verkligt ironiska är att det är sant. Dubbelironi alltså. Donald Trump, mannen som gjort sej känd för att inte hålla sej till sanningen drar nu igång sin egen plattform – Truth Social.
Det var förra veckan som jag såg rubriken i SvD Näringsliv; Trumps sociala nätverk kommer att floppa. Jag hade inte hört talas om Truth Social innan. Men nu har jag skaffat lite koll.

Truth Social what!?

Efter stormningen av Capitolium i januari 2021 blev Donald Trump avstängd från både Twitter, Facebook och Instagram. Plattformarna han använt både till att basunera ut allt han vill säga och att kampanja inför valet. Men att vara tyst är inte hans starkaste gren. Så vad gör man om man både är avstängd från de största digitala medieplattformarna, har svårt att vara tyst, och har mycket pengar? Jo då startar man sin egen plattform. Och Donalds plattform heter Truth Social.

Redan nu, i slutet av oktober 2021 ska appen Truth Social finnas att ladda ner från Apple App Store. Enligt Wikipedia ska en begränsad lansering ske redan i år, medan en full lansering kommer under 2022. I grund och botten är jag för konkurrens. I kategorin sociala medier behövs det särskilt. Inte just för att det behövs fler till antal. Det skulle ju göra att användare sprids ut, och själva idén är väl att kunna ha kontakt med så många som möjligt på samma ställe. Men å andra sidan så gör ett litet fåtal plattformsägare precis som de vill gällande i princip allt och är praktiskt taget helt oemotsagda. Eller i alla fall inte utsatta för någon hotande konkurrens från bolag med större ansvarskänsla.

Ett ännu gapigare Twitter

Men trots min konkurrenspositivism har jag ändå svårt att tro på det här. Min fördom är att om det slår igenom så pass att det ändå överlever en tid, skulle det bli ett ganska gapigt ställe. Jag gissar att det skulle bli ganska likt Trumps favoritplattform Twitter, men med mer skrik och extrema och polariserade åsikter. Så här säger Truth Social om sej själva.

TRUTH Social is America’s ”Big Tent” social media platform that encourages an open, free, and honest global conversation without discriminating against political ideology.

Truth Social

Varför skepsis mot Truth Social?

I SvD Näringslivs artikel där jag först såg nyheten om Truth Social lyfter Björn Jeffrey fram 3 skäl till varför han tror att den nya plattformen kommer att misslyckas.

  1. Affärsmodellen
    Eftersom att det är dyrt att driva ett social nätverk, och det tar lång tid att få ihop tillräckligt många användare för att annonsering ska bli lönsamt.
  2. Modereringen
    Facebook lär ha över 15 000 moderatorer av innehåll och det är dyrt. Så många behöver inte Truth Social initialt. Men det kommer vara kostsamt att moderera plattformen.
  3. Tekniken
    Det krävs troligtvis tredjepartsleverantörer av exempelvis servrar och annonssystem, vilket kan leda till intressekonflikter. Dessutom måste man hålla sej till leverantörens regler, vilket ju inte heller är Trumps strakaste gren.

Jag är också skeptisk. Men kanske inte mest på grund av Jeffereys punkter ovan. Jag håller med honom, så det är inte det. Men min största tveksamhet är om Trump kommer få det genomslag han behöver för en sån här plattform för att nå break even. Han har nog sin trogna skara anhängare i USA, men det räcker inte för att få ett skepp som Truth Social att flyta. Det här måste funka globalt för att överleva. Och till att det kommer göra det ställer jag mej mycket tveksam.

truthsocial.com

To top