Hoppa till innehåll

Rensa <head> i WordPress från onödig kod

  • av

Att rensa <head> från onödig kod brukar vara bland det första jag gör när jag bygger WordPress-tema från scratch. Jag ska försöka bygga ett så snabbt tema som möjligt. Och då vill jag ha ren kod, utan sånt som inte behövs eller fyller en funktion. WordPress emoji-kod är till exempel sånt som jag vill ha bort. Likadant med <meta>-taggen ”generator”.

Det finns fler rader som jag vet att somliga vill ta bort, till exempel länkarna RSD och WLW. Jag väljer att ta bort WLW-länken men behåller RSD tillsvidare. Men jag visar här hur du tar bort båda två om du inte vill ha dem kvar.

Ta bort emoji-kod från WordPress <head>

Rensa <head> i WordPress från Emoji-kod.

Det är enkelt att rensa <head>-elementet från emoji-koden som generars automatiskt av <?php wp_head(); ?>. Lägg till följande 4 rader i functions.php.

remove_action('wp_head', 'print_emoji_detection_script', 7);
remove_action('wp_print_styles', 'print_emoji_styles');
remove_action( 'admin_print_scripts', 'print_emoji_detection_script' );
remove_action( 'admin_print_styles', 'print_emoji_styles' );

Dessa 4 rader i functions-filen plockar bort 70 rader kod från <head>. En smart grej att göra om du vet att du inte vill använda emojis i ditt innehåll.

Ta bort ”generator” från WordPress <head>

Att rensa meta-informationen ”generator” från <head> är lika enkelt som att ta bort emoji-koden. Det enda som behövs är ytterligare en rad i functions.php. För att ta bort <meta name="generator" content="WordPress X.X"/> lägger du till följande rad.

remove_action('wp_head', 'wp_generator');

Ta bort RSD- och WLW-länkarna från WordPress för att rensa <head>

Så slutligen länktaggarna RSD och WLW som också genereras automatiskt av <?php wp_head(); ?>. Dessa är statiska xml-filer som till exempel är till för att webbplatsen ska kunna ta emot pingbacks. Jag väljer att ha kvar RSD-länken men plocka bort WLW. Windows Live Writer är, eller var ett blog-program från Windows. Sedan 2017 utvecklas det inte längre och ska inte heller finnas kvar för nedladdning. Så här gör du i alla fall för att plocka bort var och en av länkarna.

Precis som med både emoji-koden och ”generator” ovan så är det bara en rad för varje länk som ska till för att länkarna ska försvinna från <head>. Lägg till följande rader i functions.php.

remove_action('wp_head', 'rsd_link');
remove_action('wp_head', 'wlwmanifest_link');

Voilà! Svårare än så är det inte att rensa <head> från sådant du inte vill ha eller behöver.

Om du är mer nyfiken kan du läsa mer om Really Simple Discovery och Windows Live Writer på Wikipedia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *